Intrebari frecvente

Transparenta este importanta, inclusiv inainte de o colaborare. Echipa noastra va raspunde mai jos.

In cazul despagubirilor din accidente, vom aplica dispozitiile Legii nr. 132/2017 – aceasta este in favoarea victimelor din accidente si contine multiple dispozitii prin care puteti solicita despagubiri materiale sau morale.

Raspunderea civila are ca finalitate repararea unui prejudiciu – inclusiv cel cauzat in urma unui accident rutier. Atunci cand are loc o paguba, se naste si un drept de creanta pentru victima.

Puteti discuta cu un avocat specializat in despagubiri auto pentru a va explica mai multe informatii privind aceasta Lege si aplicarea ei in cazul dvs.

Ne puteti contacta pentru consultanta gratuita.

Intinderea raspunderii civile se stabileste in functie de valoarea prejudiciului cauzat – cu alte cuvinte, prejudiciul va fi evaluat de catre avocatii nostri, se vor strange probe pentru a-l demonstra si apoi va fi solicitat in instanta. Victima sau rudele acesteia au dreptul la despagubiri indiferent de vinovatia faptuitorului; daca o fapta ilicita ti-a provocat pagube, ai dreptul la reparatia acestora.

  • Vatamari sau deces. Aceasta este aria cea mai mare de despagubiri, astfel ca vom expune mai mult argumente:
    • Recuperare despagubiri vatamari corporale. Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice sau leziuni traumatice. Actiunea penala se pune in mişcare numai la plângerea persoanei vatamate. Atentie! Puteti solicita despagubiri printr-o actiune civila; nu este nevoie sa faceti si plangere penala pentru cel care v-a vatamat. Daca scopul dvs., in urma unei vatamari, este acela de a obtine numai despagubiri in bani, nu mai este nevoie sa faceti si o plangere penala la Politie sau Parchet.
    • Recuperare despagubiri deces. Decesul se poate provoca prin uciderea victimei, cu intentie sau din culpa (fara voie). Aici se pot oferi despagubiri catre rudele victimei pentru suferinta cauzata si pentru pagubele materiale cauzate prin deces – cum ar fi, spre exemplu, moartea tatalui care aducea venituri in casa. Daunele pot avea un cuantum consistent, nefiind vorba de o suma mica oferita ca despagubiri – spre exemplu, intr-o speta de ucidere din culpa a unei tinere, intr-un accident de masina, despagubirile (morale si materiale) ce s-au obtinut au fost de peste 120.000 euro. Intr-un alt exemplu, o ucidere din culpa a unui pieton, au fost obtinute pentru rudele acestuia (sotie, fiu/fiica, mama/tata, frati/surori) daune de peste 180.000 euro.
    • Recuperare daune morale (trauma). Acestea constituie un prejudiciu nepatrimonial, in sensul ca nu au fost niste pagube financiare provocate, insa, au fost provocate pagube psihice – acestea sunt luate in considerare de catre instanta, astfel ca puteti solicita despagubiri inclusive pentru suferintele avute, traumele in urma unui accident rutier sau alte tipuri de afectiuni ce nu pot fi demonstrate fizic, ci moral. Aici este necesara o expertiza psihiatrica sau o expunere concreta de motive prin care se vor demonstra daunele morale suferite si justificarea cuantumului acestora. Atentie! Ca regula, instantele judecatoresti ofera cel mai mare cuantum al despagubirilor sub forma daunelor morale – acestea sunt cele mai importante in cazul recuperarii prejudiciului – spre exemplu, in urma unui accident, au fost necesare doar 20 de zile de spitalizare ce au costat 3000 euro (daune materiale), insa, in urma aceluiasi accident, ati avut suferinte psihice si traume puternice, astfel ca prejudiciul poate avea, in unele cazuri, si un cuantum de peste 100.000 euro si, pe langa aceasta, se pot oferi sume de bani lunar pana la sfarsitul vietii, sub forma de reparatie pe termen lung.
  • Prejudicii materiale. Aici sunt incluse prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și inmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, dovedite cu acte sau expertiza.
  • Costuri reparare autovehicul. costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise in conditiile legii.
  • Costuri lipsa folosinta autovehicul. prejudicii reprezentând consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului, pe baza optiunii persoanei prejudiciate.
  • Cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate.
  • Cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat.

Da! Raspunderea civila este obiectiva; nu conteaza tipul de vinovatie – puteti primi despagubiri materiale chiar daca nu a fost savarsita vreo infractiune.

Drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in România se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila. Astfel, societatea unde faptuitorul are asigurarea RCA va trebui sa va plateasca daunele.

Atentie! Deseori se confunda aceste lucruri si victimele unor accidente sau rudele acestora nu isi cer drepturile fiindca “le este mila” de faptuitorul sau se gandesc ca faptuitorul “nu are bani”. Nici nu este cazul! Societatea de asigurari plateste in totalitate prejudiciul pe care l-ati suferit; faptuitorul nu plateste niciun leu din buzunar fiindca de aceea are asigurare RCA, pentru a fi acoperit in astfel de situatii.

Asadar, nu e nevoie sa aveti retineri cand cereri despagubirile fiindca nu o persoana le plateste, ci o societate de asigurari.

Exemplu: Ion il loveste cu masina pe Vasile si, in acel accident, Vasile isi rupe un picior si are nevoie de 100 de zile ingrijiri medicale si nu mai poate munci 6 luni. Cine ii plateste lui Vasile toate daunele suferite (suferinta financiara) si daunele morale (suferinta psihica)? Masina lui Ion are asigurare RCA (ex: Carpatica/Omniasig sau altele); acesta are asigurarea RCA pentru a-l asigura ca, in cazul in care provoaca prejudicii in accidente rutiere, societatea de asigurari sa raspunda in locul lui. Astfel, Ion nu va plati niciun leu din propriul buzunar, ci societatea de asigurari va fi chemata in instanta si va plati prejudiciul pe care il solicitati.

Actiunea in raspundere civila este la dispozitia persoanei care a suferit prejudiciul injust.

Atentie! Puteti solicita despagubiri printr-o actiune civila; nu este nevoie sa faceti si plangere penala pentru cel care v-a vatamat. Daca scopul dvs., in urma unei vatamari, este acela de a obtine numai despagubiri in bani, nu mai este nevoie sa faceti si o plangere penala la Politie sau Parchet.

Se pot obtine si direct de la faptuitor. Nimic nu impiedica partile sa convina asupra reparatiei, adica sa negocieze o suma care sa acopere prejudiciul. Acest lucru este legal, fiind vorba de drepturi si interese particulare (art. 9 Cod procedura civila).

Echipa noastra de avocati va poate sustine in acest demers, pregatind o documentatie serioasa in vederea negocierii directe cu faptuitorul.

Este recomandat sa aveti un avocat intr-o astfel de situatie fiindca acesta, pe langa expunerea pe care o va prezenta, va fi detasat emotional de prejudiciul provocat.
Ne puteti contacta si vom pregati o strategie completa in doar cateva zile.

Exista doua metode: (1) in instanta; (2) prin negociere directa cu faptuitorul.

In instanta, termenul poate fi de cateva luni, pana la un an sau mai mult.

Intr-o negociere directa, prejudiciul poate fi recuperat si intr-o zi, nefiind necesara interventia unei instante. Echipa noastra de avocati si consultanti recuperari de creante pot construi intr-un termen scurt o strategie oportuna, o suma potrivita pentru acoperirea prejudiciului, dar si o expertiza pentru a demonstra evaluarea tuturor pagubelor provocate.

Atunci cand exista o negociere pentru a se acoperi un prejudiciu, fara vreo interventie a unei autoritati (instanta), trebuie sa fiti convingator, decisiv si documentat juridic; numai asa se pot obtine despagubiri cat mai mari pentru a acoperi prejudiciul cauzat. Daca strategia este slaba si negocierea facuta “pe fuga”, faptuitorul nu va lua in serios aceasta abordare.

Da! Raspunderea civila se poate antrena in sarcina oricarei persoane fizice ori juridice. Astfel, poti solicita despagubirile inclusiv de la o societate comerciala.

Call Now Button

Apeleaza la un avocat specializat in recuperarea daunelor auto

Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!